Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Színházi családállítás est

2023. november 09., csütörtök - 18:00

Spirit Estek – Mindenki megvan?

Közreműködnek: Dr Angster Mária pszichológus és Perjés János színész

Miről is szól a családállítás színházi keretek között?

Az est első részében Dr Angster Mària összefoglalja a csalàdàllìtàs esszenciàjàt, majd a Spirit szìnhazban jàtszott négy különböző darabot jelenítenek meg a színpadon. Először csak a szereplők nevèt árulják el, a törtènrtet senki sem ismeri, majd a tèrben a viszonyokat önként jelentkező nézők jelenítik meg. A családállítás rendszerét használva elmagyaràzzák a látottakat, majd a darabokból részletek hangzanak el, mintegy visszaigazolás gyanánt. Egy igazán izgalmas este mindazoknak, akik tartalmas, lélekemelő pillanatokat szeretnének megélni.

A történeteknek logikája van – saját történetünknek, és a sokak életét színdarabbá sűrítő történeteknek is ugyanaz a logikája. Ha megértjük az egyiket, megérthetjük a másikat is.

Elfogadni, hogy úgy volt, ahogy volt, azaz az történt az életünkben eddig, ami történt, nehéz lelki munka. Talán az segíthet, ha megértjük, miért volt valami úgy, ahogy volt, vagy miért volt valaki olyan, amilyen volt, miért viselkedett és élt úgy, hogy azzal a hozzátartozóinak, partnereinek fájdalmat okozzon.

Semmi sincs ugyanis ok nélkül. Ha sikerül feltérképeznünk a sorsátvállalások láncolatát, akkor látjuk, hogy milyen módon kötötték gúzsba a szüleinket, partnereinket, gyerekeinket a rendszertörvények. Nem velünk voltak olyanok, amilyenek, hanem ebben a gúzsba kötöttségben nem tudtak másképp viselkedni. Így pedig már sokszor egészen másképp hangzik a történet.

És elfogadni, hogy pont attól a két embertől kaptuk az életünket, és mi tulajdonképpen ők vagyunk, sokaknak talán még nehezebb. Pedig anélkül, hogy szeretnénk magunkban azt a részt is, amit egyik vagy másik szülőnktől, nagyszülőnktől kaptunk, nem lehet jó életet élni. Ebben is segít, ha látjuk az okokat, és megértjük, hogy a lapokat tőlük kaptuk ugyan, de hogy mit csinálunk velük, az már a mi kezünkben van.

Helyszín: Keresztury Dezső VMK

Belépő: 3500 Ft

Jegyvásárlás: a Keresztury Dezső VMK információjában, illetve online a fenti zöld gombra kattintva

Betöltés...