Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Pszichofilmklub - Könyvesbolt Párizsban

2023. április 19., szerda - 17:30

Bensőséges, költői és megindító történet az olasz film mesterétől, Ettore Scolától. 

Vincenzo mindennapjai egyformán telnek: hangulatos párizsi antikváriuma és egy baleset miatt évek óta a lakásban bezártan élő lánya gondozása közt osztja meg idejét. Egy nap azonban megjelenik a könyvesboltban egy sugárzóan energikus, különleges és gyönyörű nő, Yolande. Varázslatos személyiségének hatására a férfi újra felfedezi rég elfojtott érzéseit, és élete nem  várt fordulatot vesz.


A beszélgetést vezeti: Dr. Babrik Zsuzsanna pszichiáter

Időpont: 2023. április 19. szerda 17.30

Helyszín: VMK Caffé

Belépő: 2500 Ft, Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető

A PszichoFilmKlub célja, hogy a résztvevőket segítsük saját lélektani folyamataik megértésében, önismeretük és pszichológiai ismeretük bővítésében.Miért pont a filmet választottuk számos más művészeti ág közül? A filmmel való találkozás egyértelműen és közvetlenül befolyásolja az ember lelki életét. Hatékony eszköz a lelki folyamatok vizsgálatára, hisz egyes alkotások élethelyzeteket, konfliktusokat mutatnak be, és adnak valamilyen megoldási módot is. A szereplőkkel képesen vagyunk azonosulni, empatizálunk velük, katarzist élhetünk meg. A nézőként a teljes létezésünkkel kapcsolódunk a filmhez, a legkorábbi gyermekkori élményektől kezdve egészen az aktuális eseményekig elérhetővé és előhozhatóvá válnak lelki tartalmaink, melyek aktivizálódásukkal létrehozzák a személyes filmélményünket. Ha ezek nagyon fájdalmasak, nehéz velük szembenézni, akkor a film lehetőséget ad arra is, hogy ezeket eltávolítsuk, kivetítsük magunkból. Ha a filmről beszélünk, akkor is önmagunkról beszélünk, önmagunkat tanulmányozzuk, és az élményazonosság új felismerésekhez vezethet minket, segíthet a saját élményeink, emócióink feldolgozásában.

 
Az aktuális film megtekintését követően a résztvevők szabadon beszélhetnek az érzéseikről, gondolataikról. A film konfliktusai, történései mindenkiben más-más érzelmeket kelthetnek, más-más gondolatokat indíthatnak el, attól függően, hogy milyen a személyiségük, milyen belső lélektani folyamatok zajlanak bennük. A beszélgetés végére az élmények megosztása, a közös gondolkodás katarzishoz is vezethet.
 
Minden évadban egy-egy, a mindennapi életből vett pszichológiai témát dolgozunk fel.Eddigi témáink: Nők-szerepek-filmek, Veszedelmes viszonyok (párkapcsolati tematika), Oldás-és kötés (az emberek közötti kötődést járta körbe), Férfi lélek női szemmel, Életciklus váltás, Küzdelmeink, Titkok és hazugságok, Mindennapi kríziseink, Kapcsolataink lélektana, Gyermek-és szülősorsok, Férfiak.

 


 

 

Betöltés...