Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

PszichoFilmKlub - Én vagyok a te embered

2023. június 06., kedd - 17:30

német sci-fi, vígjáték  2021 

Alma a berlini Pergamon Múzeumban dolgozik ókorkutatóként. A főnöke egy nap behívja magához, és alkut ajánl: arra kéri a nőt, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. Alma vonakodva fogadja el a megállapodást, és végül hazaviszi a sármos, brit akcentussal beszélő robotot, Tomot, akinek egyetlen célja van: Alma boldoggá tétele. Minden vélt kívánságát lesi: rózsaszirmos, illatgyertyás fürdőt készít neki, szín szerint rendezi a könyvtárát, és pezsgős reggelivel várja. Alma azonban nem olyan férfira vágyik, aki mindenben kiszolgálja, ezért szeretne minél előbb megszabadulni az idegesítő Tomtól. A robot azonban gyorsan tanul, hamar képes lesz nemet mondani, és a készséges szolgából autonóm személyiséggé kezd válni. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket.

A beszélgetést vezeti: Dr. Babrik Zsuzsanna pszichiáter

Időpont: 2023. június 6. kedd 17.30

Helyszín: VMK Caffé

Belépő: 2500 Ft, Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető. 

Jegyvásárlás: a Keresztury Dezső VMK, a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem, illetve az Art Mozi jegypénztárában, illetve online a fenti zöld gombra kattintva.

A PszichoFilmKlub célja, hogy a résztvevőket segítsük saját lélektani folyamataik megértésében, önismeretük és pszichológiai ismeretük bővítésében.Miért pont a filmet választottuk számos más művészeti ág közül? A filmmel való találkozás egyértelműen és közvetlenül befolyásolja az ember lelki életét. Hatékony eszköz a lelki folyamatok vizsgálatára, hisz egyes alkotások élethelyzeteket, konfliktusokat mutatnak be, és adnak valamilyen megoldási módot is. A szereplőkkel képesen vagyunk azonosulni, empatizálunk velük, katarzist élhetünk meg. A nézőként a teljes létezésünkkel kapcsolódunk a filmhez, a legkorábbi gyermekkori élményektől kezdve egészen az aktuális eseményekig elérhetővé és előhozhatóvá válnak lelki tartalmaink, melyek aktivizálódásukkal létrehozzák a személyes filmélményünket. Ha ezek nagyon fájdalmasak, nehéz velük szembenézni, akkor a film lehetőséget ad arra is, hogy ezeket eltávolítsuk, kivetítsük magunkból. Ha a filmről beszélünk, akkor is önmagunkról beszélünk, önmagunkat tanulmányozzuk, és az élményazonosság új felismerésekhez vezethet minket, segíthet a saját élményeink, emócióink feldolgozásában.

Az aktuális film megtekintését követően a résztvevők szabadon beszélhetnek az érzéseikről, gondolataikról. A film konfliktusai, történései mindenkiben más-más érzelmeket kelthetnek, más-más gondolatokat indíthatnak el, attól függően, hogy milyen a személyiségük, milyen belső lélektani folyamatok zajlanak bennük. A beszélgetés végére az élmények megosztása, a közös gondolkodás katarzishoz is vezethet.
 
Minden évadban egy-egy, a mindennapi életből vett pszichológiai témát dolgozunk fel.Eddigi témáink: Nők-szerepek-filmek, Veszedelmes viszonyok (párkapcsolati tematika), Oldás-és kötés (az emberek közötti kötődést járta körbe), Férfi lélek női szemmel, Életciklus váltás, Küzdelmeink, Titkok és hazugságok, Mindennapi kríziseink, Kapcsolataink lélektana, Gyermek-és szülősorsok, Férfiak.
 
Betöltés...