Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

MÁTYÁS ISTVÁN és NAURATYILL ESZTER

2018. szeptember 28., péntek - 19:00
Címkék:
2018. szeptember 28. 19:00,Evangélikus Templom


2018. szeptember 28-án pénteken 19 órakor
Evangélikus Templom

M á t y á s   I s t v á n   (orgona)
N a u r a t y i l l    E s z t e r  (hegedű)*

 

Anton Bruckner: d-moll prelúdium és fúga 
Johann Sebastian Bach: a-moll szólószonáta BWV 1003
III. Andante, IV. Allegro*
Antonio Corelli: d-moll szonáta op.5 no.7*
I. Preludio, II. Corrente, III. Sarabanda, IV. Giga
Josef Gabriel Rheinberger:
Intermezzo – Közjáték op.156 no.4
Abendfriede – Esti béke op.156 no.11
Tomaso Vitali: g-moll Chaconne*
Felix Mendelssohn-Bartholdy:
d-moll prelúdium és fúga op.37 no.3
Nachspiel – Utójáték

A belépés ingyenes!


 


Mátyás István Zalaegeszegen született, zenei tanulmányait a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolában kezdte Serfőzőné Szondy Márta és Hajdók Judit tanítványaként.
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola elvégzése után, ahol zongorát Hirschberg Henriknél, orgonát Virágh Andrásnál tanult, a bécsi zeneakadémia zongora és orgonaszakát Roland Keller és Paul Gulda, ill. Karen De Pastel és Rudolf Scholz irányítása alatt végezte, diplomát Martin Haselböck osztályában szerzett.
2005-ben a kalinyingrádi Nemzetközi Mikael Tarivergyijev Orgonaversenyen 1. helyezést és négy különdíjat nyert, azóta Európa csaknem összes országában hangversenyezett. Különösen említésre méltók a bécsi Musikvereinban és Konzerthausban, a budapesti Művészetek Palotájában, a moszkvai Nemzetközi Hangversenyteremben, a brassói Fekete templomban, a tallinni dómban, a kölni St. Gereon bazilikában és a párizsi Notre-Dame-ban tartott orgonahangversenyei. Hans Gál osztrák zeneszerző összes orgonaművének CD-felvételét 2007-ben a zenei szaksajtó „az év diszkográfiai tetteként” értékelte. Mátyás István sok éven át a reinsbergi váraréna és a Theater an der Wien operaprodukcióinak zenei asszisztense volt; 2008-tól 2014-ig a grazi zeneművészeti főiskola, 2014 óta a bécsi zeneakadémia korrepetítora.
 

Nauratyill Eszter hatéves korában kezdett el hegedülni a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Farsang Lászlóné tanárnőnél. 2004-ben, nyolc évesen harmadik helyezést ért el az Országos Koncz János hegedűversenyen, 2007-ben ugyanott korcsoportjában első helyezett lett. 2009-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek előkészítő tagozatára, Kertész István osztályába.
Számos hangverseny közreműködője volt szólistaként: 2009-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a magyar gyermekvirtuózok karácsonyi koncertjén játszott szólót a Kongresszusi Központban; 2010-ben a lengyelországi Krosnoban a köztársasági elnökök találkozóján adott koncert szólistája volt, fellépett még Németországban (Kusel) és Finnországban (Varkaus).
2011 nyarán meghívást kapott az Európai Unió ifjúsági zenekara, az EUYO nyári iskolájába. 2012 nyarán meghívást kapott a Bécsi Filharmonikusok nyári táborába (Internationales Orchesterinstitut Attergau), 2013-ban a MÁV Szimfonikus Zenekarral játszott szólót a Millenáris Teátrumban.
A 2013-2014-es tanév során több alkalommal is részt vehetett a MOL Tehetségtámogató Program koncertsorozatán, a Játszunk együtt!-ön, itt lehetősége nyílt Érdi Tamás zongoraművésszel együtt játszani.
Eszter 2014 óta a salzburgi Mozarteum növendéke, tanára a világhírű Hagen Quartett első hegedűse, Lukas Hagen. Már az első egyetemi tanév alatt sikeres próbajáték után a Philharmonie Salzburg tagja lett, és számos ausztriai és németországi koncerten működött közre, többek között a bécsi Musikvereinban és a salzburgi Festspielhausban. 2016 februárjában Bécsben sikeres szólókoncertet adott orgonista nővérével, Zitával.

Betöltés...