Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Héttorony Fesztivál a Hangversenyteremben

2016. november 14., hétfő - 17:00
Makovecz Imre születésnapjához kötődő fesztivál

2016. NOVEMBER 14. 17.00 óra - Héttorony Fesztivál Zalaegerszegen

17.00 - „Belül kell felépíteni a házat" - Faluház mozgalom és közösségfejlesztés -

Zajti Balázs, Zajti Ferenc és Zajti Gábor filmje (44 perc)

17.45 - Makovecz Imre kiállítása: A Boldogasszony Kápolna tervei

Megnyitja Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg megyei jogú város polgármestere és Fülöp Tibor építész

18.00 - Budavár tövében - A Hunyadiak emlékezete a folklórban

A Carmina Danubiana hangversenye

19.00 - A Fanfara Complexa koncertje

 

"Ha november, akkor Héttorony Fesztivál! A Makovecz Imre születésnapjához kötődő fesztivál idén is a Mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel olyan hazai népzenei és világzenei csúcsteljesítményeket, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását hivatottak szolgálni. A már megszokott módon több helyszínre utazó fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé. Így több határon túli állomást is tervez.

Makovecz lenyűgöző tereiben, ahol az ég a földdel összenő, különleges élményt nyújtanak a zenés estek. A nagy műgonddal összeválogatott koncertek mellett a Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget.

November 4. és 20. között határon innen és túl 11 helyszín éled újjá a fesztiválnak köszönhetően. A nyitó napon Budakalászon egy zenés-táncos előadás kerül színpadra a magyarországi németek és bukovinai székelyek emlékezetére. A szlovéniai Lendván a magyar világzene fenegyerekei, a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák, várják az érdeklődőket, Sárospatakon a Makovecz grafikák ezúttal az épület falaira kerülnek fényfestészet formájában és emellé bort kóstolgatva jazzt hallgathatnak a látogatók. Kakasdon Szlama László és Török Tilla különleges produkciójától zeng majd a faluház a Vidák família ősi motívumait kísérve. Kolozsvárott pedig az énekhangé a főszerep, a Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mellett a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici koncertje szól a híres Törökvágási református Templomban. A százhalombattai állomáson összegyűlnek a magyar folk legjobb énekesnői. Először Kiss Ferenc Leánydicsérőjét adja elő Herczku Ági, Paár Julcsi és Szalóki Ági az Etnofonnal, majd Lajkó Félix zenekarával Csizmadia Anna, Tintér Gabriella és Palya Bea énekel. Új helyszínekként a Héttorony Fesztivál Zalaegerszegen és a vajdasági Topolyán is birtokba veszi a helyi épületeket. A makói Hagymaházban Dresch Misi vonós triója után a Muzsikás Együttes igazán különleges zenei élményre invitálja az érdeklődőket.

„Ami elragadó és igaz, azt azonnal lehet látni” - mondta Csík János egy korábbi Héttorony Fesztiválon készített interjúban. Legyen szó egy jó arány- és stílusérzékkel megszerkesztett térben felállított kiállításról vagy egy sokáig elraktározható koncertélményről.

És ha ez a kettő együtt valósul meg, az pedig nem lehet más, mint a Héttorony Fesztivál."

Forrás: hettoronyfesztival.hu

 

Betöltés...