Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

FASSANG LÁSZLÓ és a ZALAEGERSZEGI SZIMFONIKUS ZENEKAR

2018. szeptember 29., szombat - 19:00
2018. szeptember 29. 19:00, Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

2018. szeptember 29-én szombaton 19 órakor

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

A Zalaegerszegi Orgonahét zárókoncertje
A Zene Világnapjának tiszteletére

F a s s a n g    L á s z l ó   (orgona)

a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
és a párizsi Conservatoire professzora

Z a l a e g e r s z e g i    S z i m f o n i k u s
Z e n e k a r

vezényel: S á n d o r    J á n o s

Alexandre Guilmant:
I. szimfónia op.42
Introduction et Allegro
Pastorale. Andante quasi allegretto
Final. Allegro assai
 

Jegyek vásárolhatók pénztári nyitvatartási időben a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben (nyitva keddtől péntekig 10-18 óráig), a Keresztury Dezső VMK-ban (nyitva hétfőtől péntekig 9-19 óráig) és az Art Moziban (nyitva minden nap 15-20 óráig), valamint online a fenti zöld gombra kattintva 3500 Ft-os, Egerszeg Kártyával 2800 Ft-os áron.

 

Fassang László generációjának egyik legsokoldalúbb orgonaművésze. Világszerte koncertezik, tanít és ismeretterjesztő előadásokat tart, melyek során az orgona sokoldalúságát és irodalmának gazdagságát igyekszik a tanítványokhoz és a közönséghez minél közelebb hozni.
Kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló művészként és billentyűs játékosként érdeklődése a csembalótól a fortepianón és zongorán keresztül egészen a Hammond orgonáig terjed. Klasszikus kamarazenei formációk mellett rendszeresen részt vesz világzenei és jazz produkciókban.
Kitüntetéses diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Párizsi Conservatoire-on szerezte. 2000-ben a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt, versenygyőzelmei közül kiemelkedik a 2002-es Calgary improvizációs aranymedál és a 2004-es chartres-i interpretációs nagydíj és közönségdíj.
2004 és 2008 között a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskolán improvizációt tanított, ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanára lett. 2014 óta a párizsi Conservatoire improvizáció tanára. Fassang László rendszeresen részt vesz nemzetközi orgonaversenyek zsűrijében, a budapesti Művészetek Palotája orgonakoncert-sorozatának művészeti vezetője.
Tevékenységét 2006-ban Liszt díjjal és Príma díjjal, 2013-ban Gramofon díjjal ismerték el. 2016-ban Érdemes Művész kitüntetésben részesült.

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 1957-ben alakult a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola tanáraiból, valamint a városban élő, hangszeres tudással rendelkező zenekedvelőkből, mint kamarazenekar. Később a helyi katonazenekarral kiegészülve szimfonikus zenekarrá bővült.
A zenekar élén az elmúlt évtizedekben több karmester állt:  a leghosszabb ideig, 1971-től 2006-ig Gellért Zoltán vezette az együttest. Őt rövid ideig három karmester, Stauróczky Balázs, Janászek Ferenc és Pál János követte, majd 2012 őszéig Samu Sándor vezényelte a zenekart. 2012 októberétől Pál János, Sándor János és Vörös István állnak a karmesteri pulpituson.
A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar rendszeresen fellép Zalaegerszeg város kiemelt rendezvényein,
A Zene Világnapján, október 23-án, adventkor, és májusban A Város Napján, ezen kívül több esti hangversenyt és ifjúsági koncerteket is szerveznek. Az elmúlt években a zenekar több ízben fellépett külföldön, Zalaegerszeg németországi testvérvárosaiban, Kuselben és Marlban, valamint Ausztriában és Franciaországban is adtak koncertet.

Betöltés...