Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Csoóri Sándor Alap CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0076 számú pályázat

2022. július 01., péntek - 00:00
a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház szakmai programjainak támogatása

Támogatási időszak: 2022. 07. 01-2023. 06.30

Támogató: 

   

Beszámoló a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0076 pályázati azonosítószámú támogatáshoz

Intézményegységünk, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ részeként működik. Tevékenységünk a népi kézműves kultúra köré szerveződik. Ennek különböző szakágai, szakterületei jelentik számunkra a tervezési, merítési lehetőséget. A pályázatnak köszönhetően tudtuk megvalósítani az alábbi tevékenységeket:

Nyitott Műhelygalérianapok szervezése a támogatási időszak alatt: A Gébárti Alkotóház 2004-ben indította el a „Nyitott Műhelygalériák Napja” című rendezvénysorozatot. Ősztől tavaszig havonta 1 alkalommal, vasárnap 14-18 óra között az alkotóház műhelyeiben folyamatosan zajlanak a népi kézműves foglalkozások és forgószínpad szerűen több foglalkozáson is tetszőlegesen vehetnek részt a látogatók. Minden alkalommal lehetőség szerint kötődünk az évkör jellegzetességeihez, illetve valamely országos programsorozathoz. 2022. júliusától 2023. év június végéig 4 ilyen rendezvényt tudtunk megtartani, az energiatakarékossági intézkedések miatt ebből 2 db-ot online, 2 db-ot az Alkotóházban. Ezek visszanézhetőek archívumunkban: Archívum - Keresztury Dezső VMK Zalaegerszeg (kereszturyvmk.hu). Minden ilyen alkalomhoz szórólap készült.

Régiós konferencia szervezése a kézműveseket érintő témában 2023. április 28. A konferencia témája: „Re-szakkör” a Nyugat-Dunántúl nagy hagyományú, régen működő népi kézműves szakköreinek bemutatása, hozzárendelve egy időszaki kiállítást, melyen 12 szakkört mutattunk be a régió 3 megyéjéből. A konferencián mindhárom megyéből szép számmal vettek részt, összesen 50 fő részvételével zajlott. Délelőtt elméleti szakemberek beszéltek a szakköri mozgalom múltjáról és jelenéről, délután pedig maguk a szakkörvezetők kaptak szót. A tapasztalatok összegzése során lehetőség nyílt kérdések feltevésére, megvitatására is.

Közösségek működtetése: A pályázatban vállalt közösségek működtetése folyamatos volt, ezek a Kovács és Hímző Stúdió, a Bőrös-és faműves, valamint a Komplex szakkör működését jelenti, mindazok ellenére, hogy az energia takarékosság miatt a téli hónapokra az intézményt bezárták, de a közösségek az anyaintézményben működtek mindvégig. Erről a fotódokumentáció is tanúskodik. A Kovács Stúdió havi 1 alkalommal működött, szombati napon 9-17 óra között. A három másik szakkör heti 1 alkalommal működött, 2 óra a szakköri foglalkozások időtartama. A résztvevők létszáma szakköreinknél: a hímzők 11 fővel, a bőrös-fás szakkör 8 fővel, a komplex szakkör és a kovács stúdió 6-6 fővel működik.

Rendhagyó órákat tartottunk e pályázat segítségével óvodai- és iskolai csoportoknak, melynek során bemutatásra került a ház, az állandó és időszaki kiállításaink és igény szerint kézműves foglalkozás is tartozott az órákhoz.

Táborok: Megvalósítottuk az országos kovácsszaktábort, az országos nemezkészítő és a kosárfonó szaktáborokat. Mindhárom szaktábor felnőtteknek szólt. Az országos kovácsművészeti szaktáborban 2 mester irányításával folyt a munka 2023. június 5-9 között, kezdő és haladó szinten egyaránt. A résztvevők száma 6 fő volt. A nemezkészítő országos szaktáborban 12 fő vett rész június 12-16 között, ahol szintén voltak kezdő és haladó résztvevők. Szabóné Németh Bea vezetésével székülőkék, tarisznya bőrfüllel, nemezékszerek készültek, végül egy közös nagyobb szőnyeg is elkészült az alkotóház részére. Az országos kosárfonó szaktáborban június 19-23 között 19 fő vett részt, itt is kezdők és haladók egyaránt dolgoztak. A két foglalkozásvezető külön-külön foglalkozott a csoportokkal. Elmondhatjuk, hogy voltak visszatérő és új résztvevők is mind a három táborban.

Időszaki kiállítást rendeztünk meg részben e támogatás segítségével: „Re-szakkör” a Nyugat-Dunántúl nagy hagyományú, régen működő népi kézműves szakkörei regionális kiállítást 2023. április 28- június 30. között.

A XV. Családi Pünkösd és Prószafesztivált valósítottuk meg 2023. május 29-én a támogatás segítségével.  Nagy érdeklődés övezte az eseményt, ahol mesterség-bemutatók, játszóház, vásár és folklór műsor is várta az érdeklődőket.  Becslésünk szerint az eseményt 2500-an látogatták meg. Ilyen alkalommal állandó és időszaki kiállításaink is ingyenesen megtekinthetőek.

A támogatás segítségével a kisértékű eszközök beszerzése is megtörtént: különböző kiállítási segédeszközöket vásároltunk, így szabóbabát, 4 db üveges vitrint, különböző méretű és színű ékszertartó nyakak, habfej, tányérakasztók, laptartók, a foglalkozások megtartásához pedig tojásírókákat szereztünk be.

PR megjelenítésünket sikerült végre egy olyan kézbe vehető szórólap elkészítésével megtenni, mely minden fontos tudnivalót tartalmaz alkotóházunkról és annak működéséről.

Céljaink között szerepelt, hogy minél több célcsoportot érjünk el tevékenységünk során. A beszámolóból kitűnik, hogy mind a gyermek (Nyitott Műhelygaléria Napok, rendhagyó órák), mind a felnőtt és szépkorú korosztály (szakköreink, táboraink, kiállításaink), s a családok is (pünkösdi fesztivál) találtak tevékenységet a kínálatunkból. Tevékenységeinkkel szolgáljuk a személyiség kiteljesedésének segítését, a kreativitás fejlesztését, a nemzeti identitás erősítését, a közösségi tevékenység igényének erősítését. A tervezett tevékenység hány főt érint kérdésnél a pályázat 6. pontjában továbbra is csak max. 50 főt tudunk beírni, de ennél sokkal több embert érünk el programjainkkal. Megítélésünk szerint ez a szám a pályázati időszakban jóval 3.000 fő fölötti volt, sőt a digitális megjelenéseink segítségével ennél jóval több embert el tudunk érni. Bátran elmondhatjuk, hogy tevékenységeink által sok visszatérő résztvevő jelenik meg rendezvényeinken, táborainkban, amely azt bizonyítja, hogy az itteni élmények hatással vannak az idelátogató emberekre.

Egyéb tervünk pl. a továbbképzések más forrásból valósultak meg, forráshiány miatt. Képzést továbbra sem tudtunk indítani, ennek nem csak pénzügyi forrás hiánya volt az oka. A tervezett gyermektábor is megvalósult, de szintén más forrásból. A Szelestey gyűjtemény kutathatóvá tétele részben megtörtént, a publikációk szkennelése, honlapon elhelyezése még forrás hiányában várat magára, ugyan ez az oka a nemezsátorhoz tervezett viseletek elkészíttetésének terén is.

Támogatott tevékenységek fotódokumentációja:

Betöltés...