Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Csoóri Sándor Alap CSSP-TARGYALKOTO-B-2022-0028

2022. július 01., péntek - 00:00
a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház beruházásának támogatása

Támogatási időszak: 2022. 07. 01-2023. 06.30

Támogató: 

   

Beszámoló a CSSP-TARGYALKOTO-B-2022-0028 pályázati azonosítószámú támogatáshoz

 

A pályázatban tervezett felújítások közül az alábbiak valósulhattak meg a támogatás felhasználásával: Az elvégzett felújításokkal egyrészt a ház biztonságosabb működtetését segítjük elő, másrészt az itt tartózkodás elfogadhatóbb körülményeinek biztosítását sikerült elérnünk. Mivel a nyári táborok, egyéb programok idején az itt alvást is biztosítjuk, indokolt, hogy az itt tartózkodók feladataikat normális körülmények között végezhessék. Ennek egyik tényezője a ház bogár és szúnyogmentesítése, ugyanez pedig a nemezsátor moly és bogármentesítését is szolgálja egyben, mely az állagmegóvás fontos tényezője. A régi házrészen már egy korábbi támogatásból megvalósult a fix szúnyoghálózás, viszont az új épület folyosóján csak most tudtunk levédeni összesen 3 ablakot, jelen pályázat segítségével. Így most lehetővé vált a folyamatos szellőztetés biztosítása úgy, hogy mentesek lehessünk a nem kívánatos bogaraktól. További probléma volt a régi házrészen a szigetelés hiányossága. A nyílászárók és a tető cseréjével azt gondoltuk, hogy ezek a hiányosságok megoldódtak, de sajnos továbbra is azt tapasztaltuk, hogy a ház tó felöli É-i oldalán beszivárog a hideg, a szél befúj, kihűtve ezzel az egész házat. Mint kiderült, az erkélyen lévő nyílászárók melletti rész és az erkély feletti födémrész nem lett leszigetelve, ezért volt szükség a szigetelés elvégzésére, melyet szintén a jelen támogatás tett lehetővé. Ami még meg tudott valósulni a támogatásból, az új házrész erkélyének esőcsatornázása. Az erkély feletti előtető sajnos csatorna nélkül lett tervezve és az innen lefolyó víz visszacsapódott a falra, valamint a járófelület rései között egész egyszerűen a növényzet megjelenését idézte elő. Ezt a problémát remélhetően sikerült megoldanunk a csatorna felhelyezésével.

Kis és nagyértékű eszközök beszerzése: Mivel fák között, tóparton vagyunk, szükséges volt egy lombfújó-szívó beszerzése, valamint a külső környezet rendben tartásához egyéb eszközök, így a háti permetező beszerzése. A rendezvények kiszolgálásához hosszabbítók vásárIása történt meg. Az egyéb javítási, karbantartási munkák elvégzésének segítéséhez kerültek beszerzésre különböző eszközök: akkus csavarbehajtó-húzó, villás és dugókulcs készlet, szerszámkészlet fogókkal, kalapáccsal, csavarhúzókkal.  Háztartási gépeink tekintetében a hűtőkapacitás bővítésére volt szükség, hogy a táborok és más rendezvények miatt biztonságos lehessen az étkeztetés, valamint szükséges volt egy kávéfőző gép beszerzésére, rendezvényeink igényes kiszolgálása érdekében. Irodai infrastruktúránkban egy olyan multifunkciós nyomtató és másológép került beszerzésre, melynek üzemeltetése jóval kedvezőbb, mint az eddigi eszközöké, így most oldalanként 3 Ft-os nyomtatási költsége van a színes, 0.6 Ft-os pedig a fekete-fehér nyomtatásnak. Ez jelentős megtakarítást tesz lehetővé számunkra.

A pályázatunkban leírt célok egy részét tudtuk megvalósítani, de ez a támogatás így is nagy segítséget ad az alkotóház működtetésének biztosításához. Ezt legfőképp a szigetelési munka és az esőcsatorna elkészülte biztosítja. A szúnyoghálózás sokat segít a ház moly és rovar mentesítésében. Erre azért van szükség, mert az állandó kiállításként felállított honfoglaláskori jurta rekonstrukció épp a biztonságos elhelyezést követően majdnem áldozatául esett e rovaroknak. Megmentésére komoly beavatkozásra volt szükség (elgázosítás), ezért tűztük ki célul, hogy az összes nyílászárón biztosítanunk kell a rovarvédelmet. A külső környezet rendbetartását segítő eszközöket a gondnok saját otthoni eszközeivel pótolta, mely nem elvárható, így a lombfúvó és a permetező is jelentősen hozzájárul az alkotóház körüli feladatok precíz elvégzéséhez. A napi ügyvitel segítéséhez a beszerzett és rendezvényeink kiszolgálásához egyaránt jól használható nagyteljesítményű és több funkciós nyomtató beszerzése ad megnyugtató megoldást.

Fotódokumentáció

Betöltés...