Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTO-B-2019-0011 számú pályázat

2019. július 01., hétfő - 00:00
a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház beruházásának támogatása

Támogatási időszak: 2019. július 1-2022. június 30.

Támogató:

           

Beszámoló a CSSP-TARGYALKOTO-B-2019-0011 pályázati azonosítószámú támogatás elszámolásához

Téma: A Gébárti Kézművesek Háza régi épületének részbeni felújítása - nyílászárók cseréje

A Gébárti Kézművesek Háza régi szárnya 38 évvel ezelőtt épült. A nyílászárók 1982 óta teljesen elkorhadtak, az egy rétegű 2mm-es ablaküveg semmilyen mai elvárásnak már nem felelt meg, 4 nyílászáró már nem is volt egyáltalán nyitható. Mindezek miatt a régi épület hő-háztartása nem funkcionált, a téli hónapokban 14-18 ⁰C volt a fűtéssel elérhető maximális hőmérséklet. Az elnyert támogatásból a régi ház galériaszintjén, közösségi szintjén és a fazekasműhely egy részén sikerült megvalósítani a nyílászárók cseréjét. Ez a jelenlegi tapasztalatunk szerint az épületrész hőháztartásában 3-4 ⁰C hőmérséklet emelkedést okozott. Ezzel a ház kihasználtságát bővíteni tudjuk, a téli hónapokban is több rendezvényt tudunk megvalósítani, a pandémia elmúltával.

A megvalósult beruházás során a közösségi szint északi és déli bejárati portáljainak teljes panelje cserére került, melyre 1-1 dupla szárnyú ajtó és ennek két oldalán a panelen belül 2 nagyméretű, nem nyitható ablak került elhelyezésre.  Ugyanitt 3 db bukó-nyíló nyílászáró cseréje történt meg. A galériaszinten 3 nyitható, buktatható nyílászáró cserélődött ki. A műhelyszinten a fazekasműhely teljesen szétázott nyugati ablakpanelje és dupla bejárati ajtaja került kicserélésre.  A műhelysor többi nyílászárójának cseréje remélhetőleg egy következő pályázatból tud befejezést kapni.

A pályázatunkban említett tetőhéjazat cseréje nem tudott megvalósulni, melynek több oka is van, egyrészt a költségvetési ajánlatokat alultervezték az árajánlatot adók, másrészt a városi előírások alapján az új épületrésszel kompatibilis tetőzetre van szükség, ennek költsége előzetes számítások alapján 20 millió forint lenne. Mivel ez nem szakaszolható, és jelen pályázat kereteit jócskán meghaladja az összeg, ennek megvalósítása várat magára.

Összegezhetjük, hogy a jelen pályázatból megvalósult nyílászárók cseréje óriási változást hozott az épület külső megjelenésében is és a belső hőérzet javulásában is. Mivel a kivitelezést ugyan az a vállalkozás hajtotta végre, aki a ház bővítését kivitelezte az elmúlt esztendőben, így a nyílászárók az új épületrész nyílászáróival teljesen egyformák lettek. Így elmondhatjuk, hogy a két házrésznek kezd egymáshoz köze lenni.

Betöltés...