Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Szelestey László Néprajzi Gyűjtemény

2019. augusztus 29., csütörtök - 00:00
Dunántúli pásztorfaragások

Szelestey László néprajzi gyűjteményének kiállítása

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház galériájában tekinthető meg az a főként XIX. századi néprajzi tárgyakat felsorakoztató gyűjtemény, mely a hajdan volt pásztorok ránk hagyott szellemiségének tárgyiasult formájaként különféle használati eszközökben jelenik meg.

A Szelestey László által összegyűjtött remekek páratlan látványosságot nyújtanak a látogató számára, de a fafaragók számára, mint szakmai előképek is szolgálnak. A gyűjtést nem öncélúan végezte, hanem kutatási, publikációs tevékenységet végzett hosszú évtizedeken keresztül. Publikációs jegyzékét is összegyűjtöttük. Kutatásainak egyik legjelentősebb megállapítása, hogy a XVIII. században kialakult, egységes stílus- és formajegyeket felvonultató pásztorművészeti alkotások java része börtönökben, s a XIX. század első felétől mellettük működő dologházakban készült úgynevezett „rabi munka”. Ezt a korabeli periratok kutatásával sikerült feltérképeznie, s azokat a névtelen neves pásztorokat is, akiknek munkásságát ma már jól ismerhetjük publikációi által.

S nem lenne teljes a kép, ha nem szólnánk arról, hogy Szelestey László e tárgyi remekekről hittel vallotta, hogy azok égi vezérléssel születtek, a magyar kép-jelírás rendszerében. A hivatalos kultúrpolitika és a szakma mindvégig mellőzte, egyre kevesebb lehetőséget adva a megbízások és a publikáció terén. Pedig a munka, amelyet elvégzett és letett az asztalra, magáért beszél. Kutatásai által alátámasztva, valós tényeket közöl. S hogy mindezek megértéséhez az égiek hozzájárulását is segítségül hívta és kapta, legyen megbocsátható végre, s kapja meg az életmű a kellő elismertséget, hiszen az általa kutatott területen a szakma hihetetlen sok tényanyaggal gyarapodhatott, s ez nélküle soha nem történt volna meg! Szinte küldetésszerűnek nevezhető az Ő tevékenysége.

Álljon itt végezetül tőle egy mondat, mely megszívlelendő üzenet a mának:

"Olyan időket élünk, ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!"

A kiállítás megnyitására elkészült egy kiállításvezető, mely elérhető Alkotóházunkban.

    

 

Kérjük kattintson az alábbi képekre!  

Szelestey László életrajzát és a Gyűjtemény létrejöttének történetét olvashatja el. A harmadik kép alatt a Pásztorok - pásztorművészet: Egy társadalmi csoport öröksége a 20-21. században írásban a Szelestey-gyűjtemény főbb tárgytípusaival ismerkedhet meg. A negyedik kép a Szelestey László a népművészet témakörében megjelent írásainak bibliográfiáját tartalmazza. 

            

Betöltés...