Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Hannah - A buddhizmus útja nyugatra filmvetítés

2023. szeptember 30., szombat - 13:00
Ingyenes filmvetítés az Art Moziban

2023. szeptember 30. (szombat) 13:00

Hannah - A buddhizmus útja nyugatra filmvetítés

A filmvetítés megtekintése ingyenes, de regisztrációs jegyhez kötött. Javasoljuk az Art Mozi oldalán, illetve a fenti zöld gombra kattintva elérhető előzetes foglalást!

"A “Hannah” film egy olyan csodálatra méltó és különleges nő történetét meséli el, akinek helytállása példaértékű egy olyan korszakban, amikor a női szerepek folyton változnak. A korszak egyedülálló dokumentációja ez a film. A tibeti buddhizmus az elmúlt 50 évben jelent meg Nyugaton, a hatvanas évek idealizmusából bontakozva ki, amikor az emberek a tudatuk megismerését a drogokon keresztül tartották megvalósíthatónak, de válaszokat nem találtak. A hippik találkozása egy csapatnyi tibeti menekülttel Indiában, új dimenziókat nyitott meg az ismeretlen felfedezésében az ősi gyakorlatok elsajátításán keresztül. Ebből a tömegből emelkedett ki Hannak és Ole, akik mély  megértésüknek köszönhetően képesek voltak tapasztalatukat megosztani és inspirálni az embereket. Legfőbb tanítójuk, a 16. Karmapa útmutatását követve nemcsak hogy érthetővé tették a tibeti buddhista tanításokat a kritikus gondolkodású nyugati emberek számára, hanem olyan helyekre is elvitték a buddhizmust, ahová más tanítók a veszélyek miatt nem merészkedtek. 

Szinopszis
A dokumentumfilm Hannah Nydahl élettörténetén keresztül mesél arról, hogyan jutott el a tibeti buddhizmus Nyugatra. A film követi a vad és idealista koppenhágai hippi gyökerekkel útnak induló Hannah és férje Ole útját az örömöket hajszoló Katmandu városába, ahol 1968-ban első nyugati tanítványai lettek Őszentsége a 16. Karmapának, Tibet első tudatosan újraszületett lámájának, annak az embernek aki örökre megváltoztatta az életüket. 
A film központi témája egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, Hannah és Ole története, akik töretlen odaadása lehetővé tette, hogy a buddhizmus Nyugatra érkezzen. Európától Észak-Amerikáig, a kommunizmus közép-európai és oroszországi bukásán át, a dél-amerikai gerillák foglyává válásig, a film vászonra viszi egy nagyszerű asszony életútját egy kavargó és folyton változó világ színterén. A “Hannah” film feltárja, hogyan tud a buddhista szabadságvágy, minden formájában, aktuálisabb lenni napjainkban, mint bármikor és miért nem kezelhetünk szentként mindent ami tibeti."
 

Az alkotók

A filmet rendező angol-magyar páros: Adam Penny és György-Kessler Márta debüt filmjét láthatja a közönség, egy brit produkciós cég, a Connected Pictures égisze alatt, melyet Adam kreatív igazgatóként visz, több más reklám, kampány és dokumentumfilmes projekt mellett.

Hannah - A buddhizmus útja nyugatra

feliratos, angol dokumentumfilm (90 perc, 2014)

rendezők: Adam Penny, György-Kessler Márta

Betöltés...