Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap

Átadásra kerültek a „Tarka lepke kis mese…” Zala Megyei Vers és Mesemondó Verseny díjai

2020. november 18., szerda - 08:00
Rendhagyó módon kerültek átadásra a Keresztury Dezső VMK- Apáczai Csere János Művelődési Központ által megrendezett „Tarka lepke kis mese…” Zala Megyei Vers és Mesemondó Verseny díjai.

A zalaegerszegi Keresztury Dezső VMK- Apáczai Csere János Művelődési Központ tagintézménye 2020. novemberében nem szokványos módon, online formában rendezte meg a „Tarka lepke kis mese…” Zala Megyei Vers és Mesemondó Versenyt, melyet a 120 éve született Szabó Lőrinc emlékének szenteltünk. Huszonnegyedik alkalommal vártuk hagyományos művészeti programunkra a megye általános iskoláiból a tanulók jelentkezését. Nevezni lehetett egy szabadon választott vers vagy prózai alkotás előadásával, mindenfajta tematikus megkötés nélkül. Kiemelten javasoltuk a mű kiválasztásánál Szabó Lőrinc életművét.

Az általános iskola 3-8. osztályosainak szóló verseny, a korábbi évektől eltérően digitálisan került megrendezésre. A diákoknak az általuk választott, kívülről megtanult vers vagy mese előadásáról videót kellett készíteniük és eljuttatniuk az Apáczai Csere János Művelődési Központ részére. Nagy érdeklődésnek örvendtünk. November 6-i leadási határidővel 22 nevezés érkezett, 6 fő 3-4.-es osztályból, 10 fő 5-6.-os osztályból és 6 fő a 7-8.-os osztályból.  A megye különböző városaiból küldték a videókat Zalaegerszeg több iskolájából, valamint Bagodból, Lentiből, Keszthelyről, Hévízről, Zalaszántóról és Zalaszentbalázsról.

A versenyen szakmai zsűri értékelte az előadásokat, valamint döntött a helyezésekről.

A zsűri elnöke:           Fábián György Patent csoport marketing igazgató, író

A zsűri tagjai:             Dala Hajnalka közművelődési szakember

Kiss Ernő Jászai Mari-díjas színművész

Pénzes Csaba dramaturg, rendező

Az eredményhirdetésre 2020. november 13-án került sor.  A három korcsoportban a következő eredmények születtek:

I. kategória 3-4.osztályosok:

1. Mázsa Boglárka – Zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola Zalaegerszeg

2. Szakács Lili Boglárka – Zalaegerszegi Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

3. Szőllősi Boglárka - Zalaszentbalázsi Petőfi Sándor Általános Iskola

Különdíj: Vigh Emma - Zalaegerszegi Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

 

II. kategória 5-6.osztályosok:

1. Andor László Gergely - Zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola Zalaegerszeg

2. Nagy Réka - Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

3. Horváth Luca - Zalaegerszegi Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Különdíj: Iván Nándor József - Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

 

III. kategória 7-8.osztályosok:

1. Szatmári Flóra Emese - Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2. Dunca-Stadler Zoltán - Keszthelyi Vajda János Gimnázium

3. Cseppán Zsombor Axel - Zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola

Különdíj: Ács Karolina - Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Az első három helyezett oklevélben, üvegrelikviában és könyvjutalomban részesült. A zsűri különdíjat is ítélt minden korcsoportban, ők szintén könyvjutalmat kaptak. Minden résztvevő emléklapot és könyvjelzőt is kapott. A zalaegerszegi iskolákban tanuló díjazottak ajándékai és a résztvevők emléklapjai november 18-án kerültek átadásra, mindenkinek a saját iskolájában. A vidéki díjazottak ajándékait és az emléklapokat pedig postai úton kapják meg a napokban az ifjú tehetségek.

Az 5-6. osztályos és 7-8. osztályos verseny legjobbjai Szatmári Flóra Emese, a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint Andor László Gergely, a zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola diákjai egyenes ágon tovább jutnak a „Regősök húrján…” Országos Vers és Prózamondó Találkozó és Verseny budapesti gálájára. Mint a Magyar Versmondók Egyesületének elnökétől, Kompos-Vincze Nikolettől megtudtuk, az elődöntőket tavaszra tervezik, az aktuális járványügyi rendelkezéseknek megfelelően online formában vagy lehetőség szerint élőben. Terveik szerint a döntő május végén kerül megrendezésre, reményeik szerint ezt már élőben tudják majd megrendezni. 

A 2020-as „Tarka lepke kis mese” Zala Megyei Vers és Mesemondó Verseny a Patent Távfelügyelet Kft. támogatásával valósult meg, amit ezúton is nagyon köszönünk. Itt szeretnénk tolmácsolni a zsűri elnökének, Fábián György marketing igazgatónak gondolatait a versennyel kapcsolatban:

"Nagy örömet okozott, hogy ennyi iskolás vállalta, gondolom szülei, iskolája, tanárai biztatására, hogy induljon ezen a versenyen. Sajnálom, hogy nem tudtunk a gyerekekkel személyesen találkozni. Mert meggyőződésem, hogy közülük jó páran a líra, az irodalom barátai maradnak. Ez pedig óriási dolog, azt hiszem. Páran pedig nyilván nem. Ám ők is fertőzöttek lesznek - köszönhetően e versenynek - a szavak, a gondolatok varázsával. Így válnak, reményeim szerint szenzitív, a világra nyitott gondolkodókká."

Ezekkel a szavakkal szeretnénk megköszönni minden jelentkezőnek, felkészítő Pedagógusnak, Iskolának és Szülőnek, hogy ebben a nem mindennapi időszakban időt és energiát fordítottak a felkészülésbe, hozzájárulva ahhoz, hogy ne szakadjon meg ennek a versenynek a hagyománya. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy ilyen rengeteg színvonalas produkció érkezett a helyzet ellenére is, ami nem könnyű döntés elé állította a zsűrit is. Reméljük, hogy a produkciók tanulása, és felvétele legalább annyi örömöt okozott, mint a zsűrinek az értékelés, amit ezúton is tisztelettel köszönünk. 

A két továbbjutónak ezúton is jó felkészülést és sok sikert kívánunk  a „Regősök húrján…” Országos Vers és Prózamondó Versenyen! 

Betöltés...