Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap

Bemutatkozás

Címkék:

A KDVMK Apáczai Csere János Művelődési Központ jogelőd intézményei Zalaegerszeg kertvárosi városrészében működtek 1986 óta. A Kertváros lakossága részben családi házas, részben lakótelepi vagy sorházas környezetben él.

Az telephely élén a közművelődési csoportvezető áll, aki felelős az általa vezetett telephely szakszerű és törvényes működéséért, a takarékos gazdálkodásért, dönt a telephely hatáskörébe tartozó ügyeiről.

Megalakulásakor óvoda és általános iskola működött a művelődési ház és a könyvtár mellett. A demográfiai változások következtében 1998-ban gimnázium kezdte meg működését. 2003-tól 2013. január 1-ig működött, mint gimnázium, nevelési tanácsadó, művelődési ház és könyvtár. 2013. januártól Apáczai Csere János Városi Művelődési Központ néven művelődési ház és könyvtár, majd augusztus 1-től Andráshida és Csácsbozsok közművelődési feladatainak ide kapcsolásával működött Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára néven 2015. december 31-ig. 2016. január 1-től a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ telephelyeként működik.

A művelődési ház elsősorban lakótelepi feladatokat lát el. Baba-mama klub, zenebölcsi, karate, ovis jazz balett heti rendszerességgel, családi délutánok, kézműves foglalkozások havonta várják az érdeklődő gyerekeket. Alkalmanként pódiumműsorok, zenei, irodalmi rendezvények szerepelnek kínálatunkban az óvodás, általános iskolás, középiskolás és a felnőtt korosztály számára. Több mint tíz éves múltra tekintenek vissza rangos és népszerű versmondó és történelmi versenyeink. Női tornát, jóga klubot, számos egyéb mozgásformát kínálunk a felnőtteknek. Vasútmodell és makett építő klubunkba, foltvarró szakkörünkbe egyaránt járnak felnőtt és gyermek tagok.  Nyugdíjas klubunk rendkívül aktív, több mint 100 fő a taglétszámuk. Kiállításokat – többnyire helyi amatőr alkotók munkáiból – is rendszeresen rendezünk.

Több évtizedes múltra visszatekintő tehetséggondozó vetélkedőink (vers- és prózamondó, történelmi) nagyszámú érdeklődőt vonzanak. A Huncut Fesztivál – ahol bemutatkozási lehetőséget kínálunk azoknak a gyerekeknek is, akik nehezen jutnak sikerélményhez társaik között, mert esetleg túl félénkek, rosszcsontok vagy izgulósak – kiváló alkalmat kínál az önbizalom, az öntevékenység megerősítésére. A gyermek és ifjúsági korosztály részvételével megvalósuló amatőr művészeti programjaink (Tarka lepke vers- és prózamondó verseny; Huncut Fesztivál, ahol mesét, verset, éneket, hangszeres produkciót, táncot, jelenetet adhatnak elő egyénileg vagy csoportosan) fontos részét képezik tevékenységünknek.

A kulturális szolgáltatások keretében befogadó intézménye az öntevékeny Kertvárosi Nyugdíjas Klubnak, az Évgyűrűk Nyugdíjas Klubnak és Dalkörnek, a Baba-mama kluboknak, a Vasútmodellező és Makett Klubnak, a Helikon Táncsport Egyesület, a Stúdium Színháznak, a Foltbűvölők klubnak, a Reiki kuckó elnevezésű csoportnak. Az telephely egész éves és szombati – rendezvény/program esetén vasárnapi - nyitva tartással működik.

2009 óta folyamatosan bővül a városrészi fesztiválok megrendezésére való felkérés. Ola, Ebergény, Bazita, Landorhegy, 2014-től Gólyadomb, Páterdomb, amely a helyi lakosság számára nyújt közösségi, kulturális programokat.